CityAlko logo

KINNITAN, ET OLEN VÄHEMALT 18-AASTANE

Kontrolli, milline kuller toimetab tellimuse Sinu aadressile.Vajuta siia!

Aasta Vein 2024 medalivõitjad on selgunud!

Meil on suur rõõm anda teada, et Aldar Eesti maale toodavad veinid võitsid ESA (Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon) veinikonkursil kokku 11 medalit - 2 kulda, 5 hõbedat ja 4 pronksi! ESA Aasta Vein veinikonkursi eesmärgiks on välja selgitada parimad veinid, mis Eesti restoranides ja jaekaubanduses on saadaval. Toome teieni võiduveinide valiku, mille leiad restoranist või CityAlko ja SuperAlko kaupluste riiulitelt.

 

Kuldmedalid parimatele

Kuldmedalid pälvisid Laurent Lequart Blanc de Blancs Brut Champagne 12%  šampanja Marne’i orust ja valge vein Charles Frey Macération 2022, Alsace piirkonna kvaliteetvein. Mõlemad kuldmedali võitjad on Prantsusmaalt, riigist kus vein ja toit käivad armastusega käsikäes.

 

Laurent Lequart on neljandat põlvkonda perekonna omanduses olev šampanjamaja Passy-Grignys. Veinimajas järgitakse jätkusuutlikke veinitootmise põhimõtteid juba 1988.aastast alates. Laurent Lequart Blanc de Blancs Brut Champagne 12%  on valmistatud 100% Chardonnay viinamarjast. Šampanjat iseloomustab lilleline peene aroom, valgete puuviljade ja värske tsitruseliste maitsenootidega, kergelt võise maitsega ja peene elegantse mulliga. Täiuslik šampanja, mis on pärmisettel laagerdunud 3 aastat enne turule toomist.

 

Charles Frey  Macération 2022 on segu 90% Gewürtstraminer, 10% Riesling – Orange (mitte apelsin vaid värv) vein (kestakontaktiga). Tegu on veinimaja “põnevate katsetuste” seeriasse kuuluva veiniga, mis on mõeldud tõelistele veinigurmaanidele, kes on alati veinimaailmast midagi uut ning põnevat otsimas. Vein on olnud 9 kuud pärmsettel, naturaalne ning filtreerimata, mille tumekollane värvitoon tuleb 15-päevasest kontaktist viinamarja kestadega, mis annavad veinile iseloomu. Aroomis on vein värske, tulevad esile litšimarjad ja roosid  ning erinevad ürdid ja taimeteed. Maitse kompleksne ning mitmekülgne väga hea struktuuri ning tasakaaluga, mille maitses domineerivad aroomis esile tulnud litši ja roosid ning taustal sidrunite ja punasegreibi värskus. Pehmete tanniinidega ja värske järelmaitses. Charles Frey veinimaja alustas Alsace’s,  Dambach la Ville viinapuude kasvatamisega 18.sajandil, neil oli maad kõigest 1,5 ha. 1958 aastal jagati see maa pooleks kahe venna vahel - Charles Freyle ja Jean-Pierre'ile. Sealt alates otsustas Charles Frey koos oma abikaasaga võtta riski ning pühendusid täielikult veini tootmisele. Järjest on nad kasvanud nii järeltulijate poolest kui ka oma tegemistega. Kogu perekond töötab ühise eesmärgi nimel. Nad on 100% biodünaamilised tootjad. 0,75ha on saanud 14 ha, mille iga sentimeeter on armastatud ja hoitud kooskõlas loodusega. See seisneb tasakaalu tagamises ja harmooniliste elutingimuste loomises mulla, taime ja ümbruse vahel.                                                                             

Veini saab nautima minna Tallinna restoranidesse.

 

Hõbemedaleid jagus mitmesse kategooriasse

Hõbemedaliga pärjati Bouquet Ameri Malbec 14,5% 2019 Argentiinast, Uggiano Brunello di Montalcino 2018 Itaaliast, Dürnberg Eiswein Grüner Veltliner 2020 dessertvein Austriast, Viticcio Chianti Classico Gran Selezione 2017 Itaaliast ja Champagne Piot Sevillano Brut Nature šampanjat, Prantsusmaalt.

 

Bousqueti veinimaja on orgaaniline tootja. Perekond on pärit Lõuna-Prantsusmaal asuvast Carcassonne'i linnast ja omab 4 põlvkonna veinivalmistamise traditsiooni. Veinimaja kirg on toota kõrge kvaliteediga veine ja see tee viis Argentinasse, et alustada uut peatükki 1990 aastal.  Gualtallary org, maaliline, kõrvaline ja kuiv maastik Argentina Mendoza piirkonnas Uco (Uco vally) oru Tupungato piirkonnas, Tšiili piiri lähedal - avastas Bousquet oma unistuste terroiri – ideaalse koha mahepõllumajanduslikult kasvatatud veinide kasvatamiseks. 1599 meetri kõrgusega Gualtallary on Mendoza viinamarjakasvatuse piiride kõrgeim punkt. Täna tunnustatud parim veiniala Argentiinas. Tol ajal oli see põline territoorium: poolkõrbealad, , maapealset vett, elektrit ei olnud. Kohalikud pidasid piirkonda viinamarjade kasvatamiseks liiga külmaks. Bousquet’i, aga arvas, et on leidnud täiusliku segu oma kodumaa ja Uue Maailma vahel.
Bousquet Ameri Malbec 14,5% 2019  - 100% Malbec, mitte lihtsalt Single Vineyard vaid eriti headel aastatel valitud marjadest ühel kindal peenral, mis asub 1257m kõrgusel. Tänasel päeval kõrgeim sertifitseeritud orgaaniline viinapuuaed. Vein on olnud 14- 20 päeva kestakontaktis Prantsuse tammevaatides. Läbinud 100% malolaktiline fermentatsiooni. Prantsuse tammest vaatides küpsenud 12 kuud küpsenud. Värvilt intensiivselt violetne. Aroomis domineerivad tumedad marjad põldmarjad, mustsõstrad ning lillelisus, tooni annavad kannikesed. Maitselt velvetine, elegantne, kompleksne. Täis küpseid tumedaid marju ning magusaid tanniine. Pika meeldiva järelmaitsega.

Veini saab nautima minna Tallinna restoranidesse.

Uggiano veinimaja on noor ja jõuline, mis asutati alles 70ndatel Montespertoli lossis, pehmete Toskaana küngaste vahel. Hiljem koliti San Vincenzo a Torrisse, mida ümbritsevad kirikud, kloostrid ja villad. Just siin toodab Uggiano veinimaja oma veine. Uggiano veinimaja on sügavalt pühendunud Toskaana terroir’ile ja kohalikele traditsioonidele. Nad on uhked, et nende viinapuudel kasvavad ja saagist valmivad väärika kvaliteediga veine. Nad ütlevad, et viinapuuaiad ja kelder esindavad veinimaja hinge. Uggiano veinimaja viinapuuaiad asuvad 250-300 meetri kõrgusel merepinnast ja laiuvad mööda nõlva, mis ühendavad Montespertoli Montelupo Fiorentino ja San Casciano Val di Pesaga.

Uggiano Brunello di Montalcino 14% DOCG 2018.aastakäiku on lisaks ESA Aasta Vein 2024 hõbemedalile kõrgelt hinnatud ka rahvusvahelise veiniajakirja Decanter poolt. Vein võitis nende World Wine veinikonkursil samuti hõbedase medali.
Uggiano Brunello di Montalcino 14% DOCG 2018 - 100% Sangiovese Grosso viinamarjast. Kestakontaktis olnud 18 – 22 päeva. Küpsenud 36 kuud Slavoonia tammevaadis ja rahunenud veel 3 aastat keldris. Värvilt intensiivne rubiinpunane. Aroomis pehme ja marjane, tunda on tumedaid marju – mustikad,  mustad ploomid ja kirsid, mida ergastavad nelk ja vanilje. Maitse on elegantne ja kirglik, pehmete tanniinidega ning kuiv ja marjane. Tunda on rohkelt tumedaid küpseid musti ploome, vaniljet ja nelgivürtsi. Meeldiva elava happega, mida marjasus hästi tasakaalustab – lopsakas järelmaitses. Serveerida 18°C juures punase veinipokaalist, eelnevalt dekanteerituna. Suurepärane kaaslane ulukiprae juurde ja kindel valik on ka Toskaana Pecorino juust.

Viticcio veinimaja viinapuuaiad ulatuvad 120 hektarile Chianti Classico ja Maremma veinivalmistamise piirkonnas. Umbes kuuekümnel hektaril kasvatatakse viinapuid mahepõllumajanduslikult. Veinimaja toodab oma veine traditsioonidel põhineva ning moodsat tehnoloogiat kombineerides, järgides igas tootmisetapis loodust austades. Tulemuseks on ainulaadsed veinid, mida iseloomustab elegantsus, värskus ja erakordne kvaliteet.

Viticcio Chianti Classico DOCG Gran Selezione 14% 2017 on Viticcio veinimaja esimene vein ehk lipulaev. Sertifitseeritud orgaaniline vein. Chianti Classico, mis on valmistatud Super Toscana stiilis. Ainulaadne kompleksne vein on valmistatud 100% Sangiovese viinamarjast , mis on käsitsi valitud. Selle küpse ploomi ja iirise aroomid koos värske, kuid kontsentreeritud maitsega muudavad selle ühtaegu täidlaseks ja naiselikuks, elegantseks ja kompleksseks. Sellel on suurepärane aroomide ja maitsete harmoonia ning vpikk ja kestev järelmaitse. Väga pika säilitamise potentsiaaliga vein.

Dürnbergi veinimaja asub maalilises Falkensteini külas, Austria Alpides. Veinimaja eesmärk on omada kauakestvat ja jätkusuutliku viinapuuaeda. Nad ei taotle suurt saaki, vaid kvaliteetseid ja terveid viinamarju, mis saavutavad parima küpsuse. Nad ei kasuta nitraatväetisi, vaid tegelevad veiniaedades hoolikalt valitud kaunviljade ja heintaimedega, et tagada looduslik mitmekesisus. See hoiab nende mullad terve ja rikkalikuna. Roheline majandamine aitab neil tõsta huumusesisaldust mullas ja ei vaja viinapuude kastmist. Kaks aastat tagasi õnnestus neil veenda kõiki oma viinamarjakasvatajatest kolleege, ka teistes piirkonna veinimajades, hoiduma keemilistest tõrjevahenditest. Jätkusuutlikkus on Dürnberg’i veinimaja jaoks väga oluline. Nad on keskendunud vanade ja tervete viinapuude kõrgeima kvaliteedi saavutamisele. Dürnberg on sertifitseeritud Sustainable Austria poolt (jätkusuutlikul viisil toodetud veinide kvaliteedimärk), kes on seni sertifitseerinud vaid 23 veinitootjat, millest Dürnberg on ainus Weinviertelist. Lisaks jätkusuutlikusele viinapuuaias, on veinid vegan sertifikaadiga. Veinimajale on väga oluline jätkusuutlikus ja hoolivus loodusvarade vastu, mille tulemused on näha ka viinapuuaias. Vanimad neist viinapuudest on juba 60 aastased.

Dürnberg Eiswein Grüner Veltliner 9,0% 2020 – 100% Grüner Veltliner viinamarjast. Jääksuhkur 196,6 g/l. Korje toimub kui väljas on -11 °C külma, ning seejärel toimub kohe marjadest mahla pressimine. Peale pressi saab mahl aeglaselt taastuda kuni temperatuur on tõusnud käärimise protsessi alustamiseks vajalikule tasemel. Värvuselt helekollane. Armoomis on tunda imeliselt küpseid ja kollaseid troopilisi puuvilju ja mesisust. Vein on maitses elegantne ja heas tasakaalus värske happega. Maitses on tunda meloni mesisust ja ananassi. Pikk ja rikkalik järelmaitse. Väga hea potentsiaaliga vein, läheb ajas aina paremaks.

Piot Sevillano on pisike perefirma Marne’i orus, kes tegelevad viinamarja kasvatamisega juba aastast 1700.  Šampanjamaja on juba kümnendat põlve viinamarja kasvatajad ja veinimeistrid. pühendunud oma maa harimisele ja valinud keskkonda säästvad töövahendid ja viisi. Loobunud herbitsiidide kasutamisest ja kasutavad nende asemel ainult orgaanilist väetist. Kirglikult kaitsevad nad bioloogilist mitmekesisust oma viinapuuaedades. Šampanjad valmimad nii naturaalselt kui võimalik, võttes arvesse ja hoides alles terroir iseloomu. Alates aastast 2015 sai šampanjamaja, oma looduslähedastele ja mahedatele maaharimismeetoditele ka HVE (High Environmental Value) sertifikaadi. Šampanjamaja viinapuude aiad asuvad Vincelles'is,  Marne'i oru südames, kus tänaseni tehakse tööd hobustega.

Piot Sévillano Brut Nature praegu müügil olev non-vintage šampanja on valmistatud 2012 aastakäigu korjest, mida peetakse ka sajandi parimaks aastaks. Aroomis elegantne, õrn, kergelt puuviljaste alatoonidega. Peene mulliga, maitses õrnalt mineraalne, kollaste ploomide pehmus ja rikkalikus, millele järgnevad veidi jõulisemad kuivatatud ja röstitud puuviljad ning brioche maitsed. Proovi näiteks hollandi kastmega ahjus küpsetatud lõhe kõrvale.

 

Tublid tegijad - pronksmedali veinid

Charles Frey on Alsace piirkonnas tootja, kes just viljelebki ainult biodünaamiliste veinide tootmisega. Veinimaja ajalugu sai alguse 18saj viinamarjakasvatusest, kus maad oli ainult 15 hektarit ja kogu saak müüdi kokkuostjale. 1958 aastal jagas pereisa Joseph maa pooleks ning kaks venda Charles Frey ja Jean-Pierre hakkasid ajama oma asja.
Charles Frey Crémant 'Alsace Brut Nature 2020 on Pinot Blanc, Auxerrois ja Riesling viinamarjadest, mille täpsema sisalduse vahekorda tootja ei ole avaldanud. Kvaliteetvahuvein on elegantne ja värske. Lisaks ESA Aasta Vein 2024 konkursi pronksmedalile on veini hinnanud 92 punkti vääriliseks ajakiri Wine Enthusiast. See cremant on toodetud biodünaamiliselt ja vegan sõbralikult.  Vahuveini on leitav mitmete Eesti restoranide veinikaartides.

Georgian Legend on veinimaja, kus valmistatakse veine Gruusia traditsioone austades. Ettevõtte missiooniks on kaitsta ja edendada traditsioone, kultuuri ja ainulaadset Gruusia tähestikku kogu maailmas.  Georgian Legend’i põhiline sõnum on tingimusteta armastus oma juurte vastu ning Gruusia kultuuri alalhoidmine.  Viinamarjaistanduste peamine asukoht on Gurjaani vald, Mukuzani piirkonnas, Alazani jõe paremal kaldal. Perekond omab Kahheti veinipiirkonnas umbes 50 hektarit  viinamarjaistandusi, kus kõiki viinamarju korjavad kohalikud töötajad käsitsi. Viinamarjaistandustes tehakse palju käsitööd ja konsulteeritakse nii rahvusvaheliste ekspertide kui ka kohalike professionaalidega, et saavutada hea tulemus. Georgian Legend on pereettevõte, mis toodab kõrge kvaliteediga veine ja brändisid.

Georgian Legend Baasi Mtsvane Qvevri 12,5% 2019 - 100% Mtsvane viinamarjast. Värvilt on kuldkollane merevaiku meenutava tooniga gruusia vein. Veini teeb eriliseks selle valmistamisel kasutatav ajalooline qveri meetod. Pressitud viinamarjamahl pannakse koos kestade ja seemnetega käärima savipottidesse ja maetakse maa alla 5-6 kuuks. Tulemuseks on küpsete puuviljade, õrnade lillede ja peenete vürtside aroomi ning tsitruse- ja luuviljade maitsepaletiga kergelt mesine vein, mis sobib suurepäraselt grillitud mereandide, linnuliha, salatite ja pehmete juustudega.

 

Bernard veinimaja omab pisikesi veinipõlde erinevates Itaalia kvaliteetveini piirkondades nagu Puglia, Alto Adige ja Campania. Veinid valmivad põlvkondade pikkuseid traditsioone silmas pidades, pakkudes alati kvaliteetseid veine hoolikalt valitud viinamarjadest. Masseria Santa Maria Negroamaro 13,5% 2019, on sügavpunase värvusega vein Brindisi provintsist, Salento veinipiirkonnast, Itaalia “kontsa” pealt. Valmistatud 100% Negroamaro viinamarjadest. Hästi tasakaalustatud happesusega, ümar, intensiivne, nauditav vein. Põldmarja, kirsside ja küpsete punaste viljade aroomi ja maitsega, milles tunda ka meeldivat vürtsisust, kohvi, šokolaadi ja lagritsat.

Bericanto, mis on eksklusiivne veinibränd ning tähistab enam kui 20 aastast koostööd veinimaja Cielo ja Cantine dei Colli Berici vahel. Bericanto veinid sünnivad romantilise hõnguga Veneto maakonna südames Vincenzas. Iga Bericanto veinipudelilt annetatakse 1% heategevusfondidele, mis tegelevad puhta joogiveega, sest vesi on meie kõige suurem väärtus. Unicef ja WHO andmetel on puhas joogivesi ikka veel kättesaamatu igal kolmandal inimesel siin planeedil. Veinimaja on teadlik, et veinitootmine on väga suure jalajäljega tootmine vee suhtes. Ühe liitri veini valmistamisele võib kuluda kuni 960l vett, ning seetõttu antakse Bericanto brändi veinidelt vett tagasi sinna, kus seda kõige vähem on. Lisaks toetavad nad ka kohalike veinimajasid, kelle põllud on kõrgemal mägedes, kus vett napib, et  tootmine oleks jätkusuutlik ka väiksemates majades

Bericanto Pinot Noir 13,5% Vicenza DOC 2020 – valmistatud 100% Pinot Noir viinamarjast. Marjad pärinevad piiratud saagikusega viinapuu aiast, käsitsi korjatud. On läbinud 3 päevase külm matseratsiooni ja malolaktilise käärimise. Laagerdunud 6 kuud 500l prantsuse tammevaatides. Jääksuhkur 4g/l. Selge, rubiinpunase värvusega. Aroomis mängivad  küpse vaarikas ja kirss, mida täiendavad vürtsid ja alusmetsa pehmus. Maitse on üllatav,  elegantne  ja küps keha. Järelmaitses mängib pikalt küps vaarikas vürtsi nootidega.