CityAlko logo

KINNITAN, ET OLEN VÄHEMALT 18-AASTANE

Kontrolli, milline kuller toimetab tellimuse Sinu aadressile.Vajuta siia!

Glühwein, armastatud Euroopa jõuluturgudel

Tiliseb, tiliseb…. Muidugi juba tiliseb, selleks ei ole ju alati lund vaja, et aisakell tilisema panna. Praegu on meil väga inglaslik hilissügis käes ja esimesed tagasihoidlikud mõtted jõuludest on juba ka poodides näha. Vast siis on ka paras aeg korrata üle jõuluturu parimad joogid, sest novembri lõpus saame juba ka ise Raekoja platsi  jõuluturul jooki mekutada. Täna ei räägi me hõõgveinist vaid hoopis saksapärasest Glühweinist.

Glühweini alustalaks on peamiselt punane viinamarjavein ja vürtsid. Glühwein ehk teiste sõnadega võib öelda ka vürtsivein, mis võis vanasti meenutada rohkem Raeapteegi vürtsiveini. Tänapäevane Glühwein on palju mahedam.  Koduses võtmes saab seda valmistada igasuguse punase viinamarjaveiniga, kui jaksu ja tahtmist ning kannatust jagub. Vein tuleb valada potti, ajada kuumaks ja maitsestada kaneelipulkade, nelgi, tähtaniisi, apelsini, suhkru (soovi korral, kes magusamat soovib) ja väikese vanillikaunaga.  

Küll, aga võin julgelt soovitada valmis toodet, mida saab lihtsama vaevaga ja heas tasakaalus maitsetega poest. Glühwein tuleb valada tassi ja kuumutada ning ongi mekkimiseks valmis. Vahel lisatakse juurde väike törtsuke rummi või mõnda muud endale sobivat likööri. Rummitörtsuga armastavad Glühweini juua inglased.  Glühweini on vahel harva jõuluturgudel saadaval ka valge viinamarjaveini baasil, kuid see on vähem populaarne kui punane. Vast on tegemist rahvale armsaks saanud punase jõuluvärviga, mis köidab või on punane viinamarjavein palju elegantsem, tummisem ja toekam kargel talvepäeval. Rõõm otsustamise üle, miks just nii on, jääb igale joojale enda teha.

Glühweini traditsioon Eesti jõuluturul on esialgu veel tagasihoidlik aga üha enam populaarsust koguv jook on ta poodides. Selge märk, et inimesed otsivad vähesema suhkruga uusi ja põnevaid maitseid. Harva kui Glühwein on magus nagu hõõgvein, mille baas on puuviljavein. Seega kuiva veini nautijatele ka midagi põnevat ja uut.

 

Meie Glühwein pärineb perekond Neiss veinimajast. Nad on olnud viinamarjakasvatajad juba viis põlve. Neiss’i põllud asuvad Pfalzi piirkonnas ning alates 1997ndast aastast on veinivalmistamise eest vastutav perepoeg Axel Neiss. Just Axel laiendas olemasolevaid viinamarjapõlde, moderniseeris tootmise ning otsustas kasvatada ainult piirkonna klassikalisi viinamarjasorte. Tänu tema suurele kirele ning pühendumusele on Neiss´i veinid tänapäeval tuntud hea maitse ning kõrge kvaliteedi poolest.

That’s Neiss Glühwein - traditsiooniline ja saksapärane viinamarja veini baasil Glühwein, mida ilmestab kirgas tumepunane värv. Aroom on elegantne, tunda on arooniat ja kirsimarju, vürtsidest kaneelikauna, kardemoni ja pisut ka apelsinikoort. Maitselt on poolkuiv, marjane ja heas tasakaalus. Marjadest kannab aroonia ja hapukas noor kirss, vürtsidest nelk, kardemon ja kerge apelsinikoore puudutus, magusust lisab vaniljekaun. Järelmaitse on pikk, kus kestma jäävad tugevad kirsinoodid. Väga vahva kaaslane ploomi koogi või jõulukeeksi kõrvale. Kui olete just Madeiral või seal tulnud siis kindlasti on Teie kotis Bolo de mel, kook, mille retsept on 600 aastat vana – parim valik meie Glühweini kõrvale.

 

That’s Neiss Glühwein ootab Teid kõigis Cityalko ja Superalko kaupluses. Tule taaskohtumisele või uue ja põneva maitse järele. Praegu on just hea aeg hakata valmistuma jõululaua jaoks mõtete kogumisega.