CityAlko logo

KINNITAN, ET OLEN VÄHEMALT 18-AASTANE

Kontrolli, milline kuller toimetab tellimuse Sinu aadressile.Vajuta siia!

Kullasäras viski

Alustasime väga poeetiliselt, aga just selline viski meie arvates ongi. Kuldne, mõnikord siidine, mõnikord suitsune ja mõnikord elegantselt karamelline.

 

Viski tahab aastaid tammevaadis puhata ja vaikselt suures rahus oma iseloomu kasvatada. Või osadel juhtudel ka iseloomu rahustada. Võtame näiteks Dalwhinnie 15YO Single Malt Highland viski Šotimaalt. Elegantne, kerge, veidi puuviljane, lõpunootides natuke kaneeli ja muskaatpähklit. Sobib imeliselt proovimiseks viskiga alles suurt sõprust sõlmivale inimesele.

 

Viskit tehakse väga paljudes riikides üle maailma, aga võib vist väita, et kõige kuulsam viskimaa on ikkagi Šotimaa. Vabandame juba ette, kui see üldistus oli liiga dramaatiline. Iirlased, eriti jaapanlased, ameeriklased ja kanadalased on šotlastel kohe kannul. Jaapan on suur viskimaa, nende tippteosed võidavad viski maailmameistrivõistlustel kuldmedaleid. Tenjaku Whiskey on mõnus pehme jaapanlane, küpsenud burbooni vaatides, sobib nii puhtalt kui ka kokteilides nautimiseks. 

 

Tehakse viskit tervaviljast, peamiselt odrast, aga ka maisist, nisust ning rukkist. Šotlaste scotch või single malt, Ameerika burboon, Tennessee, Rye ning Corn, iirlaste Irish ning jaapanlaste viski. Võtame näiteks ühe iirlase The Dead Rabbit Irish Whiskey on parajalt karamelline ja vanilline, kerge kohv ja pähklisus järelmaitses. Jällegi, kui selle loo lugejatest pole keegi suur viskisõber, siis see on hea kerge viskine Iiri käepigistus. Valminud koostöös kuulsa New Yorki baariga.

 

Lühidalt on võimatu viski kategooriat üldistada, aga algaja viskihuviline võiks vaadata Iirimaa (tihti väga pehme) ja Ameerika burboonide poole (magusamad ning karamellised) ning edasijõudnud kõikjale mujale. Ameerika burbooni peetakse heaks ukseavajaks viskide põnevasse maailma. Näiteks ameeriklaste Elijah Craig Small Batch Whiskey on mõnusalt pähkline, vanilline, karamelline, ei põleta, ei hammusta. Kergelt magus ja siidine. 

 

Viskit juuakse puhtalt, tilga veega või jääga ja loomulikult väga paljudes maailmakuulsates ja legendaarsetes kokteilides. Nendest kõigist pikemalt meie kokteilirubriigis.

 

Foto: Viskit juuakse paljudes maailmakuulsates ja legendaarsetes kokteilides