CityAlko logo

KINNITAN, ET OLEN VÄHEMALT 18-AASTANE

Kontrolli, milline kuller toimetab tellimuse Sinu aadressile.Vajuta siia!

Piot Sevillano šampanjamaja õhtusöögid

Hea seltskond ja elegantsed, hõrgutavad ning suus sulavad road, mida täiendab šampanja kihisev mull. Pai meie maitsemeeltele, teeb Piot Sevillano šampanjamaja koostöös mitme põneva Eesti restoraniga, kahes linnas – Tallinnas ja Pärnus. Esmalt tutvustan Teile šampanjamaja ennast ja seejärel rändame läbi ägedad restoranid, kes ootavad meid aprillis oma maitsemeeli ergutama.

 

Piot Sevillano on pisike perefirma Marne’i orus, kes tegelevad viinamarja kasvatamisega juba aastast 1700.  Piot Sevillano šampanjamaja on juba kümnendat põlve viinamarja kasvatajad ja veinimeistrid. 19.sajandi alguses, kui viinapuuaedades hiilis ringi kuri haigus Phylloxera, orienteerusid nad ümber Montmorenchy kirsisordile, et perele leib lauale tuua. Need kirsid olid tol ajal Pariisi turgudel kõrgelt hinnatud. See oli vaid vahepeatus kuniks sai taas naasta oma juurte juurde. 

Tulles päris algusesse siis esmalt kasvatasid nad ainult marju, mille müüsid kokkuostjatele, kes valmistasid šampanjat. Emile Piot (1880-1969) oli taimede pookimise ekspert, kes pööras tähelepanu pinnase olulisusele viinamarjakasvatuses. Ta valis hoolikalt parimad pookoksad, mille eesmärgiks oli parema kvaliteediga ja tervemad viinamarjad.

A collage of different types of wineDescription automatically generated

 

Emilie poeg Alexis Piot (1921-2008) ja tema naine Jeannine (1923-1967) otsustasid ise šampanjat tegema hakata ja seda kõige raskemal ajal 1954.aastal, kui Champagne'i piirkonda räsisid keerulised olud ja viinapuud kannatasid. Esimene šampanja kandis nime Piot Brut Tradition, mis on tänaseni üks populaarsemaid šampanjasid nende valikus. Esimese partii maht oli kõigest 500 pudelit ning see müüs end väga kiirelt välja. 1975.aastal kui peretütar Isabelle abiellus Nicolas Sevillanoga, oli tootmismaht kasvanud 9000 pudelile. Kui Nicolas ja Isabelle ühel päeval päranduse üle võtsid, asusid nad täiustama veinivalmistamise tehnoloogiat, mis võimaldas toota erinevaid šampanjasid. 1978.aastal valmis esimene Rose šampanja. Päris esimene Millesime valmis 1982.aastal ning kaks aastat hiljem tõid nad juba turule oma staari Piot Sevillano Prestige. Nicolas ja Isabelle laiendasid ja struktureerisid ümber vanad viinapuuaiad. Algselt oli neil viinapuuaedu 3 hektari jagu, vaid 25 aastaga laienesid nende maa 7,5 hektarile, millelt suutsid aastas toota juba 45 000 pudelit imeliselt maitsvat šampanjat.

 

2007.aastal andsid Nicolas ja Isabelle ettevõtte üle järgmisele põlvkonnale, nende tütrele Christine'ile ja tema kaaslasele Vincent Scherile, kes jätsid ajakirjanduse ja veebidisaineri karjääri, et saada veinimeistriks.

 

Pärast mitmete erialaste kursuste läbimist hakkasid Christine ja Vincent investeerima seadmete uuendamisse ja moderniseerimisse. Nad ostsid keskkonnasõbralikuma traktori, Gyropalette'i süsteemi vana Pupimaticsi asemel ja isegi soojuspumba, mis jahutas paake veinivalmistamise protsessi erinevate etappide ajal. 2011.aasta saagikoristuse käigus avasid nad ligi 300 m² suuruse uue hoone, kuhu rajasid uue pressimiskeskuse, mis oli kaks korda suurem kui vana, ja tohutu keldriga. Kõik need uued seadmed võimaldasid neil toota palju rohkem šampanjat ja laieneda rahvusvahelisele turule. Täna on nende toomismaht tõusnud 60 000 pudelile aastas. Toonud turule väga eksklusiivse šampanjasarja, mis on mõeldud teadlikule šampanjasõbrale.

 

Vincent ja Christine on pühendunud oma maa harimisele ja valinud keskkonda säästvad töövahendid ja viisi. Loobunud herbitsiidide kasutamisest ja kasutavad nende asemel ainult orgaanilist väetist. Kirglikult kaitsevad nad bioloogilist mitmekesisust oma viinapuuaedades. Nad valmistavad oma šampanjasid nii naturaalselt kui võimalik, võttes arvesse ja hoides alles terroir iseloomu. Tänu sellele on kõik nende šampanjad väga iseloomuliku, erilise ning meeldejääva maitse ja aroomiga. Alates aastast 2015 said nad tänu oma looduslähedastele ja mahedatele maaharimismeetoditele ka HVE (High Environmental Value) sertifikaadi. Šampanjamaja viinapuude aiad asuvad Vincelles'is,  Marne'i oru südames, kus tänaseni tehakse tööd hobustega. Vincent ja Christine kasvatavad oma päikselistel Marne’i oru nõlvadel kolme sorti šampanjamarju: 70% pinot meunier, 15% pinot noir ja 15% chardonnay. Pooled meie maa viinapuudest on poogitud Christine vanaisa ja vanavanaisa poolt, andes veinile osa selle ainulaadsest identiteedist. Iga mari on korjatud suure austusega oma maa ja viinapuuaedade vastu, et valmistada võimalikult keskkonnasõbralik šampanja. Tänu sellele on kõik nende šampanjad väga iseloomuliku, erilise ning meeldejääva maitse ja aroomiga.

Tutvustame teile lähemalt kahte Piot Sveillano šampanjat, mis ootavad Teid ka restoranis õhtusöögi menüüs. Jätame mõned maiuspalad avastamiseks, et saaksite tulla ja üllatada oma maitsemeeli.

Piot Sevillano Impertinente Brut

100% Pinot Noir viinamarjast. 5 aastat küpsenud kroonkorgi all. Värvilt kuldkollane. Aroom on jõuliselt lilleline ja puuviljane -  kannikesed ja punaste marjade noodid. Maitse on pikk ja temperamentne, esile tulevad küpsed maasikad ja kirsid. Soovituslikult serveerida 8°C juures. Sobitub tugevate ja iseloomuga roogade juurde nagu lambaliha koos kirsi chutneyga või Parditartar vürtsika mangoga.

 

Piot Sevillano Provocante Brut

100% Pinot Meunier viinamarjast. Üle 30 aasta vanustelt viinapuudelt. Värvuselt helekollane, säravava hõbedase helgiga. Aroomis on tunda küpseid puuvilju, esile tulevad küdoonia ja Rousselet‘ pirnid. Maitse on elegantne ja heas tasakaalus, tooni annavad küdooniad ja pirnid, järelmaitses mängivad küpsed tsitrused. Serveerida 8°C juures. On heaks kaaslaseks krabi ja värskete õunte tartari juurde või küdoonia ratatuille koriandriga.
See imeline šampanja võitis ka eelmisel aastal Aasta Vein konkursil hõbemedali.

A bottle of champagne next to a glass of wineDescription automatically generated

 

25.04.24 kell 19:00 ootab Tallinnas restoran Dominic, elegantsete maitsetega Piot Sevillano õhtusöögile. Maitseelamused juhatab sisse veinimeister Christine Sevillano. Info ja broneerimine imre@restoran.ee

A collage of food on a tableDescription automatically generated

26.04.24 kell 19:00 ootab Pärnus, restoran Ferro imeliste maitsetega Piot Sevillano õhtusöögile. Kogu õhtusööki saadab Piot Sevillano šampanjamaja omanik ja veinimeister Christine Sevillano. Info ja broneerimine info@ferroresto.ee tel nr +372 44 0085

A restaurant with a bowl of foodDescription automatically generated

 

Tule ja lase end hellitada elegantsetel roogadel ja armastusega valminud šampanjal. Kahe restorani peakokad ja kaks erinevat menüüd. Just selleks päevaks valminud meeli erutavad road, mida täiustab
Piot Sevillano kihisev ja vahutav šampanja. Naudime koos head ja  kvaliteetset šampanjat, sööki ja meeldivat aega.